Utmattningssyndrom och stress: Orsaker, behandling och vägar till återhämtning
- Joanna Wilkås
- 21 mars
- 2 min läsning
Psykologtidningen rapporterade för ett par dagar sedan att diagnosen utmattningssyndrom snart försvinner i och med införandet av diagnossystemet ICD-11. Jag tror att detta kan vara en bra förändring, med tanke på att diagnosen inte finns i något annat land än i Sverige vilket kan tyckas märkligt. Särskilt då diagnosen i Sverige länge varit en extremt vanlig och viktig diagnos för att beskriva symptomen av långvarig stress och bristande återhämtning. Vad innebär det då för patienter och våra behandlingar om diagnosen tas bort?
Hur kan vi förstå och behandla utmattningssyndrom och stressrelaterade besvär?
Jag arbetar just nu som privat psykolog i Örebro, men har tidigare arbetat fem år på vårdcentral där jag ofta träffade patienter som fått diagnosen utmattningssyndrom. Min upplevelse är att diagnosen framförallt tjänar ett syfte när det kommer till sjukskrivning, men inte nödvändigtvis är tillräckligt specifik för att den ska vara hjälpsam vid val av behandling. Kanske kan diagnoser som depression, ångest eller anpassningsstörning ge bättre indikationer på vilka insatser som kan vara hjälpsamma för individen?

Jag är van vid att stödja personer som kämpar med stress och utmattning. En stor del i behandlingen handlar ofta om balans i vardagen och att få in mer återhämtning. Problemet är att dessa råd ofta är alldeles för generella för att vara hjälpsamma. Därför kan det vara viktigt att träffa en psykolog som kan ge mer individanpassade och specifika råd. I det psykologiska arbetet är jag van vid att göra noggranna kartläggningar för att förstå grundorsakerna bakom individens symptom. Vad är det som gör att individen upplever stress - handlar det om yttre belastning, inre krav eller en kombination? Vad är det som gör att individen inte alls känner sig återhämtad trots att arbetsuppgifter plockas bort och det ges gott om tid till vila? Är nedstämdhet och passivitet utmärkande eller är det mer av ångestinslag, hjärtklappning eller kanske kognitiva symptom?
Stress är komplext och unikt för varje individ, men genom att identifiera specifika orsaker och skapa en individanpassad behandlingsplan kan vi öppna dörrar till långsiktig balans och hälsa.
Förändringen som möjlighet
Den kommande förändringen i diagnossystemet kan ses som en chans att utveckla vår förståelse för och behandling av stressrelaterade tillstånd. Det ger oss en möjlighet att erbjuda mer specifik och individanpassad vård, där varje patients behov står i centrum. Här kommer psykologens arbete bli otroligt viktigt. Som psykolog är mitt mål att skapa en trygg och empatisk miljö där du kan få stöd och vägledning på din resa mot välmående. Tillsammans tar vi reda på vad som skapar belastning och vad som hindrar möjligheten till återhämtning i just ditt liv.
Känner du igen dig i symtomen på långvarig stress och önskar stöd för att få till en förändring? Boka ett första samtal redan idag via min onlinebokning. Tillsammans kan vi hitta vägar till återhämtning. Jag arbetar som legitimerad psykolog i Örebro och online.
Läs artikeln i Psykologtidningen här: Utmattningssyndrom försvinner som diagnos - Psykologtidningen
Comments